Húsmarha-tartás a Somogyi-birtokon
Gazdaságunkba 2005-ben, a mélyfekvésű, vizes területeink hasznosítása céljából kerültek az első szürkemarhák. Azóta az állományunk sokat fejlődött, az utóbbi években tudatos tenyésztéssel, nagytestű francia tenyészbikák segítségével állítunk elő húshasznú borjakat, melyeket eddig elsősorban élőállatként exportra értékesítettünk. Rövidtávú terveink közt szerepel, hogy 3-4 üszőt meghízlalunk és a húst feldolgozva értékesítjük.
A borjak születésüktől extenzív, szabad körülmények között, a friss legelőn vannak anyjukkal. Az állategészségügyi előírásoknak megfelelően gondozzuk őket, napi szinten követve a fejlődésüket. A borjaink a befektetett idő és gondoskodás eredményeképpen stresszmentes környezetben, kiváló ütemben fejlődnek. A leválasztásuk 6-7 hónapos korban történik, 250-280 kg körüli átlagsúllyal. A legszebb üszőket tenyésztésbe fogjuk, a borjúállomány másik része értékesítésre kerül.
Állományunkban jelenleg 85 tehén található, fajták tekintetében dominál a magyar szürke, valamint annak Charolais és Blonde d'Aquitaine fajtájú húshasznú keresztezései. A takarmányozás gerincét tavasztól őszig a tápanyagokban gazdag, friss legelő adja. A legeltetéses gazdálkodás a lehető legtermészetesebb módja az állattartásnak, az állatok jó közérzetéhez és a kiváló húsminőség eléréséhez elengedhetetlen. A későősszel és télen „ad libitum“ etetett szálas takarmányt teljes egészében a gazdaságunkban állítjuk elő, a kiegészítő tápokat, premixeket, nyalósót megbízható kereskedőktől vásároljuk.